31 Ekim 2015 Cumartesi

Semerkant Kitabı Karakterleri

Semerkant - Roman - Amin Maalouf

Ömer Hayyam: Nişaburlu mateatik ve astronomi bilginidir. Bununla birlikte dönemindeki bir çok bilgin gibi şiir ve felsefeyle de uğraşmıştır. Kitapta Semerkant Hanı tarafından Alparslan'ın ölümü üzerine Selçuklu Sultanı Melikşah'a gönderilen taziye heyetinde yer almaktadır. Yolsa Hasan Sabbah ile tanışır ve Selçuklu Büyük Veziri Nizamülmük'ün huzuruna birlikte çıkarlar. 

Melikşah: Alparslan'ın ölümünden sonra Selçuklu tahtına geçen oğlu. 17 yaşında tahta geçmiştir ve devlet yönetimine dair Büyük Vezir Nizamülmülk'ten destek almaktadır. 

Nizamülmülk: Tuğrul Bey zamanından beri Selçuklu Sultanlığında vezir olarak görev yapan Nizamülmülk son derece deneyimli ve entelektüel bir devlet adamıdır. Selçuklu'yu dünyanın en düzenli, zengn ve müreffeh devleti yapmak amacındadır. Asıl ismi Hasan'dır,Tus sehrinde doğmuş bir İranlıdır. 

Hasan Sabbah: Zekası ve bilgisi ile son derece parlak bir kişiliktir. Kitapta Nizamülmülk'ten iş istemeye giderken yolda Ömer Hayyam ile karşılaşır. Nizamülmülk, kendisini Selçuklu Devleti'ne hizmet edecek bir istihbarat teşkilatı kurmakla görevlendirir. Bu görevi kabul eden Hasan Sabbah daha sonra devlet ile ters düşer ve sürgün edilir. Sürgünden kurtulur ve İran'da sarp Alamut kalesini kendine üs edinir. Burada kendisine bağlı fedailerinden Haşhaşin olarak bilinen bir örgüt kurar ve kendi amacı doğrultusunda suikastlar başta olmak üzere türlü eylemlere girişir. 

Cihan: Ömer Hayyam'ın saraydaki sevgilisi. Şiire meraklıdır ve saray kadınları arasında etkili bir konumdadır. 

Benjamin O. Lesage: Ömer Hayyam'ın Ruabiyat kiitabını Tiitanic'te kaybetmesini ve tüm Semerkant kitabının öyküsünü ondan öğrenmekteyiz. 

Şirin: İran Şah'ının torunudur. İran'ın Batılılaşmasını savunmaktadır. Benjaminle bir ilişkileri vardır. 

Cemaleddin Afgani: Benjamin'i Rubailere yönlendiren modernizm yanlısı ünlü İslam düşünürü. 


6 yorum:

  1. Ebu tahir kim ya nizamülmülk mü

    YanıtlaSil
  2. Nizamülmülk, Selçuklu'nun namlı veziridir. Ebu Tahir ise Semerkant'ın kadısıdır.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. bu kitaptaki hikayede şirin karakteri gerçek mi acaba? internette arattım herhangi birşey bulamadım da

    YanıtlaSil