31 Ekim 2015 Cumartesi

Dönüşüm (Kafka) Karakterleri

Dönüşüm - Öykü - Kafka

Gregor Samsa: Ana karakter. Ailesiyle birlikte yaşayan ve bir iş yerinde pazarlamacı olarak çalışan sıradan bir gençtir. Bir sabah uyandığında yatağında kendisi bir böceğe dönüşmüş olarak bulur. Önce buna inanmasa da bu tuhaf dönüşümle birlikte yaşamaya ve dünyaya farklı bir açıdan bakmaya çalışır. 

Grete: Gregor'un kız kardeşi. Kemana ilgi duyan bir genç kızdır. Gregor'un dönüşümünden sonra ona iyi davranan ve kabullenen tek kişidir. Ancak zamanla kardeşini yok saymaya başlar. Ondan kurtulmak gerektiğini ilk söyleyen kişidir. 

Gregor'un Annesi: Romanda belirgin hiçbir karakter özelliği göstermez. Klasik ataerkil toplumdaki pasif ve etkisiz kadın imajını çağrıştırmaktadır. 

Patron: Gregor'un çalıştığı iş yerinin sahibi. Çalışanlarını önemsemez, onlara birey olarak değil işlerini yapmak zorunda olan birer makine gözüyle bakar. Gregor'un ailesine verdiği borç karşılığında Gregor onun yanında çalışmaktadır. 

Hizmetçi Kız: Gregor ve ailesinin yaşadığı evdeki temizlik işlerini yapar. Aileyi yakından gözlemlemek ve Gregor'un değişimine gösterdiği tepkiler dışında etkisizdir. 


4 yorum:

  1. ASDFGHJKLŞİ,




    3SERDTYUIKLŞİ,


    ASRDTFOIPĞÜ





    ESRDTFYOIPĞİ
    ,

    QWEĞÜ




    YanıtlaSil
  2. Dönüşüm KİTABIN fiziki portre Sİ NEKİ?

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,

    Modern dünya edebiyatının ikonik ve özgün yazarlarından biri olan Franz Kafka‘nın romanlarını okumayı, gerek farklı bakış açıları edinmek gerek insan ilişkilerini çözümlemek açısından oldukça faydalı buluyorum. Yazarın, 1912 yılında yazdığı ‘’Dönüşüm’’ adlı romanını da bu hafta itibariyle bitirdim ve bu kitaptan derlediğim alıntıları okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/franz-kafkanin-donusum-romanindan-hafizama-kazinan-20-alinti/
    Kitabın en çarpıcı cümlesi, daha ilk satırda kendini gösteriyor.

    ‘’Gregor Samsa; bir sabah içini sıkan bunaltıcı düşler gördüğü uykusundan uyandığında, kendini devasa bir böceğe dönüşmüş olarak buldu.’’

    Umuyorum ilgiyle okursunuz,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  4. Karakterlerin arasında kiracı beyler de vardır. Gregor'u gördüklerinde böyle pis bir evde yaşayamayıp kaldıkları günlerin de ücretlerini ödemeyeceklerini söyleyip yakın bir zamanda ayrılırlar. Ayrıca Gregor'un babası da bulunmaktadır. Okurken beni en çok rahatsız eden de evde hiçbir şey yapmadığıdır. Kızı ve eşi onu ayakta tutmaktadır.

    YanıtlaSil