30 Ekim 2015 Cuma

Huzur Romanı Karakterleri

Huzur - Roman - Ahmet Hamdi Tanpınar


Mümtaz: Romanın ana karakteridir. Babası ve annesi öldükten sonra amcasının oğlu olan İhsan tarafından büyütülür. İhsan hem büyüğü hem de hocası gibidir. Kültür, tarih ve edebiyata meraklı zeki bir gençtir. İstanbul'da zengin bir kültürel ortam içinde yaşarken Nuran ile tanışır ve onda geçmiş devirlerin asaleti ile birlikte diri bir kadın sıcakılığını birlikte keşfeder. Birbirlerine çok derin bağlarla bağlanmaya başlarlar.


Nuran: Genç yaşta kocasında boşanmış bir çocuğuyla birlikte İstanbul'da annesiyle yaşamaktadır. Kültürlü, güzel ve olgun bir kadındır. Aldatılmış olmanın hayal kırıklığıyla birlikte karamsardır. Mümtaz'la tanıştıktan sona ondan etkilenir ancak aşkı, çocuğu ve çevresel etkiler altında kalmaktan kurtulamaz.

İhsan: Mümtaz'ın amcasının oğlu, Galatasaray Lisesi'nde tarih hocasıdır. Tarih, kültür ve edebiyat alanında oldukça yetkin ve eski Türk Medeniyeti konusunda fikir sahibidir. Aynı zamanda dengeli bir aile hayatı ve iki çocuğu vardır. Sağlığı pek yerinde değildir.

Macide: İhsan'ın karısı. Sakin ve düzenli bir kadındır. Kocasına ve ailesine çok bağlıdır. Bebekken kaybettiği kızı nedeniyle ağır bir travma atlatmıştır. Mümtaz'ı çok sever ve ona çok emeği geçmiştir.

Suat: Tatminsiz ve hastalıklı bir ruha sahiptir. Evlidir ancak eşinin bir çok kereler aldatır. Hayata ve ahlaka ilişkin aykırı fikirleri vardır. uzun yıllardır Nuran'a aşıktır.

Fahir: Nuran'ın kocası ve çocuğunun babasıdır. Nuran'ı aldattıktan sonra boşanırlar ve yabancı bir kadınla birlikte Avrupa seyahatine çıkar.

Adile: Orta yaşlı ve yalnız kalmaktan korktuğu için etrafını sürekli kalabalık tutmaya çalışan bir kadındır. Çöpçatanlık yapmayı çok sever, çevresi çok geniştir. Nuran ve Mümtaz'ın bir arada olmalarını kıskanır.

Tevfik Bey: Nuran'ın dayısı. Eski bir İstanbul Beyefendisidir. Yemekten ve balıktan çok iyi anladığı gibi bir musiki üstadıdır. Bir çok ilişkisi olmuştur ancak ne yaşarsa yaşasın aslında unutamadığı bir aldatılma hikayesi vardır.

Muazzez: Nuran'ın arkadaşı bir genç kız. Mümtaz'dan hoşlanmaktadır.

Yaşar: Tevfik Bey'in oğlu. Hastalık hastası orta yaşlı bir tiptir. Yeğeni Nuran'a aşıktır.


2 yorum: