31 Ekim 2015 Cumartesi

Puslu Kıtalar Atlası Karakterleri

Puslu Kıtalar Atlası - Roman - İhsan Oktay Anar

Uzun İhsan Efendi: Kitabın ana karakterlerinden biri, yazarın kendisiyle özdeşleştirdiği konusunda gelen bir kanı vardır. Zamanının çoğunu uyuyarak geçirir buna mukabil bir dünya haritası hazırlayacağını söylemektedir. Aslında bu konuda haksız sayılmaz zira uyumadan önce içtiği özel bir iksir sayesinde rüyalarında dünyayı dolaşır. Rüyaların yaşanılanları yarattığına inanır.

Bünyamin: Uzun İhsan Efendi'nin oğlu. Lağımcı Ocağına kayıtlı bir yeniçeridir. Muhasara altındaki bir kaleden kaçırılacak casus için tünel kazdıkları esnada başına talihsiz bir kaza gelir ve yüzünü kaybeder ancak bu esnada eline ne olduğunu bilmediği ancak devlet için çok önemli olan bir hazine geçer. Kitapta tüm karakterlerle yolu kesişir ve hikayeler onun tanıklığıyla tamamlanır.

Arap İhsan Efendi: Osmanlı Donanması namına denizlerde korsanlık yapan tecrübeli bir denizcidir. Oldukça heybetli ve küfürbaz bir adamdır. Bir kolundaki dövmede "ah minel aşk"* diğer kolunda ise "ve minel garaib"** dövmesi vardır.

Alibaz: Arap İhsan Efendi'nin bir seferden getirdiği oldukça yaramaz bir çocuktur. O kadar yaramazdır ki 3 yaşına kadar afyonla uyutulmuştur. Bunda dolayı artık uyuyamaz. Yaramazlığı olduğu kadar uyumamasıyla da etrafındakileri çileden çıkarır. Okula başladığında kendine Efrasyap adını vererek çocuk çetelerinin başı olur ve İstanbul'da ufak çaplı yağmalara başlar.

Ebrehe (Büyük Efendi): Osmanlı İstihbarat Teşkilatı'nın başıdır. Oldukça zeki bir adamdır. Görünüşü ürkütücüdür. Devlete bağlı olmaktan ziyade kendi bilme tutkusunun esidir.

Kubelik: Venedik Balyosunun katipliğini yapmış bir Frenktir. Alkol bağımlığı yüzünden elleri titremeye başlamıştır. Bir gün kafasına atılan kerpeten sayesinde dişçi olmaya karar vermiş, tıbba ve insan vücuduna artan merakı sayesinde de cerrah olmuştur. Bir anatomi kitabı yazmış aynı zamanda Arap İhsan tarafından seferden getirilen ilginç bir kitabı çevirmiştir.

Hınzıryedi: Çok iyi kılık değiştirip makyaj yapar. Bağdat'ın en ünlü hırsızıdır. Yanlış kılığa girdiği için yakalanmasının ardından hırsızlığı bırakıp dilenciliğe geçmiştir. Sultan Murad bu ününü duyarak onu İstanbul'a getirtir ve Dilenciler Kethüdası yapar. Hınzıryedi ismini yenmesi yasak olduğu halde yediği domuz eti yemesinden almıştır.

Dertli: Saçı, kaşları ve kirpikleri olmayan miskin bir adamdır. Kendisini altı kere yıldırım çarptığı için İstanbul'da dolaşması yasaklanmıştır.


4 yorum:

  1. Bünyamin ı hiçbir şekilde anlamadim birisi bana anlatabilirmi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uzun ihsanın oğlu. sanırım babasının bir hayal ürünü o da herkes ve her şey gibi.

      Sil