30 Ekim 2015 Cuma

Çalıkuşu Romanı Karakterleri

Çalıkuşu - Roman - Reşat Nuri Güntekin


Feride: Dame de Sion Fransız Lisesi'nden mezun, çocukluğu oldukça neşeli geçmiş haşarı bir kızdır. Kendiyle barışık, zeki ve hayat doludur ancak hem akrabası hem de tek ve büyük aşkı olan Kamuran tarafından aldatıldığını düşünmesi bütün hayatını ruhen karartır. Kendini Anadolu'da öğretmenlik yapmaya adar ve yıllarca ülkenin ücra köylerinde zorluklar altında çalışarak kendini avutmaya çalışır. İdealisttir ve sabırlıdır ancak nereye gitse başına türlü belalar açan güzelliği ve saflığı yüzünden çok zorluk çeker.


Kâmran: Feride'nin teyzesinin oğlu. Yakışıklı, kibar ve oldukça çekici bir erkektir.

Doktor Hayrullah: Askeri doktordur. Babacan ve tecrübelidir. İnsanlara yardım etmek üzere birçok fedakarlığa gönüllüdür. Feride'nin kağıt üzerinde kocasıdır ancak gerçekte babası gibi onu himaye etmektedir.

Munise: Feride'nin görev yaptığı köylerden birinde öğrencisi olan oldukça fakir, hasta ancak çok güzel bir çocuktur. Feride'nin evlatlığı olarak zor hayatında onun yoldaşı olmuştur.

Müjgan: Feride ve Kamuran'ın arkadaşı ve akrabasıdır. İkisini de iyi tanır ve birbirlerine olan duygularını herkesten iyi bilir. Kavuşmaları içi çok çaba göstermiştir.

Hatice Hanim: Feride'nin görev yaptığı köylerden birinde kendinden önce öğretmenlik yapan kadındır. Eğitimsiz ve bağnazdır. Çocuklara sadece dini bilgiler ve ezberler öğretmektedir. Onun şahsında Anadolu'nun modern eğitime karşı bakışı sembolleştirilmiştir. Feride'nin genç bir kadın olarak yalnız olmasını yadırgar.


2 yorum:

  1. Merhabalar,

    Çalıkuşu, benim lise yıllarımdayken okuduğum bir romandı. Özellikle romanda geçen şu söz beni çok etkilemişti: Daha o gün anlamıştım Feride; ben ömrümce seninle sınanacaktım. Çünkü insan daima en sevdiğiyle sınanır. İzniniz olursa beğendiğim diğer alıntıları da okumanız üzere sizinle paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/resat-nuri-guntekin-calikusu-romanindan-hafizama-kazinan-10-alinti/

    Güzel okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim paylaşımlarınız için sıhhatle kalın

      Sil