30 Ekim 2015 Cuma

1984 Roman Karakterleri

1984 (Nineteen Eigth Four) - Roman - George Orwell

Winston Smith: Romanın baş karakteridir. Okyanusya'ya hükmeden "Parti"nin en düşük kademeli bir üyesi yani işçidir. "Gerçek Bakanlığı"nda çalışmaktadır. Görevi geçmişe dair kayıtları Parti'nin istediği şekilde değiştirmektedir. Yaşadığı baskı rejiminin farkındadır ancak Parti'nin diktatörlük düzeni karşısında pek fazla bir şey yapamamaktadır. Çocukluğuna ait bir kaç anı ve hatırladığı olaylarla Parti'nin emrettiği şeyler arasındaki bariz çelişkileri fark ettikçe huzursuzluğu artar ve içinde yaşadığı baskı rejiminden kurtulmak üzere harekete geçme isteği artar.

Julia: Genç ve güzel bir kadındır. Winston Smith gibi bir işçidir. Parti'ye ve diktatörlüğe bağlı ve ateşli bir taraftarı gibi görünür ancak aslında partinin dayattığı hayattan nefret etmekte kendi dünyasında arzularına göre kaçamaklar yapmaktadır. Cinsel dürtülerini bastırmaz ve Winston ile de özgürce sevişebilmek başta olmak üzere partinin yasakladığı bir çok şeyi birlikte gerçekleştiriler.

Büyük Birader (Big Brother): Parti'nin mutlak lideri ve her sözü emir kabul edilen ülkenin diktatörüdür. Ülkenin her yerinde üzerinde "Büyük Birader Seni İzliyor" yazan afişleri bulunur. Ülkedeki her vatandaş ona ve parti ilkelerine bağlı olmak zorundadır aksi halde parti güçleri tarafından ummadıkları anda yakalanıp yok edilirler. Her evde yer alan Teleekranlarda (TV-kamera) sürekli onun görüntüleri propaganda malzemesi olarak yayınlanır.

O'Brien: Winston ve Julia'aya yakınlık göstererek diktatörlük düzenini yıkacak ve ülkeyi yeniden özgürleştirecek bir örgüttün üyesi olarak onları da gruba dahil eder. Ancak aslında partinin yüksek seviyeli bir üyesidir ve görevi Winston ve Julia gibi partiye boyun eğmeyenleri tespit edip yok etmektir.

Emmanuel Goldstein: Parti'nin kuruluşunda yer almış ancak diktatörlük sistemine karşı çıktığı için partiden kovulmuştur. Yazdığı bir kitapla diktatörlüğe muhalefet eden insanlara umut ışığı olmuştur. Hayatta olup olmadığı bilinmemektedir ancak parti tarafından en büyük vatan haini ve terörist ilan edilmiştir. Teleekranlardan sürekli onun aleyhinde propaganda yapılır.

Mr. Charrington: Winston ve Julia'nın gizlice buluştukları antikacı dükkanı ve odanın sahibidir. Ancak aslında partiye hizmet eden bir istihbaratçıdır.


10 yorum:

  1. Kitabi daha okumayanlar icin fazla spoiler verici bir yazi degil mi? 120.sayfadayim ben bile ne kadar spoiler gordum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana kitap önerir misin?

      Sil
    2. pal sokağı çocukları
      okuduysan bunu o zaman da kırmızı pazartesi gabriel garcia marquez yazarı iyi okumlar kardeşim

      Sil
  2. bende 90. sayfadayım ama bazı oturmayan karakterler vardı, benim için faydalı oldu, ama zaten spoiler isteyenler "1984 Roman Karakterleri" olarak aratır internette :)

    YanıtlaSil
  3. Faydalı oldu. Biraz spoiler içerse bile kitap o kadar karışık ki karakterlerin kim olduğunu anlayamadığımdan aratma ihtiyacı hissettim iyi de oldu.

    YanıtlaSil
  4. Withers kim biliyor musunuz ?
    (Bu yazıda bulamadım.)

    YanıtlaSil